Energiatanúsítvány

Mi az energiatanúsítvány?

Mi az első dolog, amit Ön egy új háztartási gép vásárlása esetén először vizsgál meg a méreteket és a színt követően? Természetesen az adott gépre vonatkozó energiatakarékossági mutatókat. Hiszen ma már tudjuk, hogy hiába adunk ki esetleg kevesebb pénzt a vásárláskor egy kevésbé jó minőségű, alacsonyabb kategóriába tartozó mosógépért, ha utána az áramszámlákon a megtakarítás többszörösét költjük a gépre évente.

Az energiatanúsítvány is egy ilyen műszaki dokumentum, amely a háztartási gépek (hűtők, mosógépek) energiafogyasztási címkéjéhez hasonló módon, ezúttal az Ön lakásának energiaállapotát értékeli. A lakásoknál, ugyanúgy, mint a háztartási gépeknél egy „A”- tól „I” kategóriáig terjedő skála mutatja meg az adott lakás energetikai osztályát. A tanúsítvány tehát leginkább arról tájékoztat, hogy az adott épület műszaki állapota (szigetelése, fűtési rendszere, hő vesztesége) alapján mekkora lesz az éves várható energiafogyasztása.

Otthona energetikai tanúsítványát kizárólag erre jogosult tanúsító készíttetheti el, de egyelőre csak az új épületek építésekor, valamint a lakás eladásakor, illetve bérbeadásakor kötelező azt kiváltani. A beszerzése megtérül, ugyanis egy ilyen dokumentum növelheti ingatlanja értékét, hiszen vásárlás esetén könnyen kikalkulálhatja segítségével az éves energiafogyasztást, jelenlegi lakását pedig segíthet komfortosabbá és energiatakarékosabbá varázsolni.

A tanúsítvány az épületek energetikai felhasználásának minőségi javítását úgy teszi lehetővé, hogy rámutat a lakás energetikai szempontból gyenge pontjaira. Vagyis azok a tulajdonosok, akik lakásukkal együtt tanúsítványt is kapnak, tudni fogják, milyen beruházásra lesz szükség ahhoz, hogy otthonuk „energiatakarékosabb” legyen.


A tanúsítvány 10 évig érvényes, ha viszont a ez idő alatt változtatás történne az épületben illetve a követelményértékek változnak (ami előfordulhat), akkor az energetikai osztályba való besorolást újra el kell végezni.