Információk

Hogyan történik az energiatanúsítvány elkészítése?

Új ingatlan esetén a tanúsítás egyszerűsített eljárásban, a kivitelezési tervdokumentáció energetikai fejezete alapján készül. Ha az épület a tervnek megfelelően készült el, és ezt a felelős műszaki vezető igazolja, akkor a tanúsító könnyen megállapíthatja az épület energetikai besorolását. Ha azonban az épületben a tervhez képest megváltozott valamilyen lényeges jellemző, akkor az igazoló számítást újra el kell végezni és az alapján kiállítani a tanúsítványt. 

Az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez szükséges adatok, dokumentumok:

  • Az építési kiviteli (engedélyezési) tervdokumentációja

  • A kiviteli (engedélyezési) tervhez elkészített energetikai számítás (7/2006 TNM rend. szerint)

  • Felelős műszaki vezető nyilatkozata, miszerint minden a terveknek, illetve az energetikai számításoknak megfelelően készült el

Ha nem állnak rendelkezésre az épület tervei, a tanúsítónak a helyszínen fel kell mérnie a lakás paramétereit. A tanúsítás során az energetikai tervezéshez hasonló számítással lehet az épület energetikai jellemzőit megállapítani és a követelményekkel összehasonlítani.

Kategóriák:

Osztály

%

Megnevezés

A+

< 55

Fokozottan energiatakarékos

A

56 - 75

Energiatakarékos

B

76 - 95

Követelménynél jobb

C

96 - 100

Követelménynek megfelelő

D

101 - 120

Követelményt megközelítő

E

121 - 150

Átlagosnál jobb

F

151 - 190

Átlagos

G

191 - 250

Átlagost megközelítő

H

251 - 340

Gyenge

I

341 <

Rossz

A lakás megfelelő kategóriába történő besorolásán kívül az energiatanúsítványnak van még egy nagyon fontos része, az ajánlás. Ez a szakasz tartalmazza az auditor által tett javaslatokat azokra az elvégzendő munkákra vonatkozóan, melyek az adott lakás magasabb kategóriába való besorolásához szükségesek lehetnek.